Komunikatë për Media me rastin e kidnapimin e një femre në Prishtinë me 18 Qershor 2018

January 30, 2018

Agjencia për Barazi Gjinore/Zyra e Kryeministrit, dënon ashpër kidnapimin e një femre në Prishtinë me 18 Qershor 2018, nga ana e dy personave të cilët u arrestuan dhe me pastaj u lirun me urdhër të Prokurorit të Shtetit. Inqizimi i rastit i postuar ne mediat on - line nga ana e dëshmitarëve të rastësishëm,  dëshmon për një nivel sigurie jo adekuat, ku çdo vajzë apo grua mund të përballet me një rrezik të tillë në rrugët e kryeqytetit. Ky është një akt i cili duhet të dënohet nga shoqëria dhe nga institucionet, derisa nga Prokuroria e Shtetit  kërkohet sqarime lidhur me rastin dhe deklaratën për lirimin e kidnapuesve. Aktet e tilla janë të papranueshme për shoqërinë tonë dhe si te tilla shkaktojnë pasiguri te qytetaret e në veçanti tek gratë dhe vajzat, dhe nëse nuk ofrohen informacione shtesë për zbardhjen e rastit do të shkaktojnë mosbesim dhe frikë për sigurinë e grave dhe vajzave, gjithashut rastet e tilla dhe reagimi i tille e dëmtojnë imazhin e policisë si një organ tek i cili qytetarët e RKS kanë besim të dëshmuar. ABGJ  vlerëson se pa ndërhyrë në kompetencat e prokurorisë për zbardhjen e rastit qytetarët e RKS meritojnë sqarim për vënien e drejtësisë në vend për rastin në fjalë .

Java 18 -22. 06/2018 ishte me një epilog të tmerrshëm ku një grua është vrarë në Kolovicë, rasti i kidnapimit në kryeqytet, rasti i rrahjes së gruas në Pejë, tregon mbi domosdoshmërinë e reagimit të përbashkët si shoqëri për ta dënuar dhunën në baza gjinore.

Kërkojmë që rastet e tilla të zbardhen sa më shpejtë, derisa kërkohet një vëmendje të shtuar nga institucionet përkatëse të sigurisë që të ngritët niveli i sigurisë në nivel vendi, rastet e tilla të mos përsëriten dhe te dënohen ashpër me ligji .