Ballina | ABGJ

Komunikatë për Media – Të respektohet Ligji për Barazi Gjinore për përfaqësim të barabartë 50% me rastin e zgjedhjeve parlamentare të 14 shkurt 2021

          Agjencia për Barazi Gjinore (ABGJ) e Republikës së Kosovës, ju përkujton subjekteve politike, të cilat garojnë në fushatën elektorale për zgjedhje parlamentare Shkurt 2021, respektimin dhe zbatimin e Ligjit për Barazi Gjinore të Kosovës neni 6-të, pika (8-të)  për përfaqësim të barabartë gjinor në të gjitha organet legjislative me përfaqësim 50 % (përqind)  për secilën gjini. Agjencia ju përkujton subjekteve politike se një përfaqësim i barabartë gjinor në vendim-marrjen politike e legjislative të vendit është reflektim dhe zbatim i drejtpërdrejtë si dhe jetëson Kushtetutën e Kosovës sipas së cilës:  “Republika e Kosovës siguron barazinë gjinore si vlerë themelore për zhvillimin demokratik të shoqërisë, mundësi të barabarta për pjesëmarrje të grave dhe burrave në jetën politike, ekonomike, sociale, kulturore dhe në fushat të tjera të jetës shoqërore.” Barazia gjinore, e reflektuar përmes pjesëmarrjes së barabartë 50% për secilën gjini është  vlerë themelore për ndërtimin e një shoqërie demokratike. Parimi i 50%  duhet të përshkojë listat zgjedhore për përfaqësim të barabartë duke respektuar masën afirmative, programet e partive politike me propozime konkrete për pjesëmarrje, përfaqësim dhe zhvillim të barabartë dhe cilësor mes gjinive, fuqizimin socio-ekonomik të grave, dhe nxitjen e pjesëmarrjes në votime të grave dhe burrave në Kosovë. Po ashtu ABGJ rikujton se ne zbatim te LBGJ  ne përpikëri  50%  se ne momentin e formimit te Kuvendit kuota gjinore ...

Lexo më shumë

Agjencia për Barazi Gjinore në bashkëpunim me Kryeministrin e Republikës së Kosovës, z. Avdullah Hoti, ka zhvilluar sot një takim me përfaqësueset e Rrjetit të Strehimoreve të Kosovës, me të cilat  është diskutur për kushtet e punës nëpër këto institucione që janë vënë në mbrojtje të viktimave të dhunës. Qëllimi i takimit ishte njohja e përafert me punën e strehimorve , sfidat dhe problemet me të cilat po ballafaqohen ato për shkak të pandemisë.  Kryeministri Hoti, është zotuar se përmes Ministrisë së Punës dhe të Mirëqenies Sociale, do të rishikohen të gjitha mundësitë për arritjen e një zgjidhjeje sistematike afatgjatë për çështjen e financimit të këtyre qendrave ku gjejnë strehim viktimat e dhunës në familje, që janë kryesisht gra dhe fëmijë, por edhe të formave të tjera të dhunës e të trafikimit. Kryeministri Hoti, ka shprehur mirënjohje dhe falënderim për punën e strehimoreve si dhe ka ofruar mbështetjen e qeverisë në mbrojtje dhe risocializim të viktimave të dhunës, duke siguruar konfidencialitet të plotë të identitetit të tyre.

Lexo më shumë

Grupi për Siguri dhe Barazi Gjinore bën thirrje për veprime konkrete për të reaguar ndaj “pandemisë në hije” të dhunës ndaj grave dhe vajzave

  10 dhjetor 2020 Përderisa fushata globale 16 Ditë Aktivizëm kundër Dhunës me Baza Gjinore po i afrohet fundit, Grupi për Siguri dhe Barazi Gjinore (GSBG) bën thirrje për eliminimin e të gjitha formave të dhunës ndaj grave dhe vajzave dhe për respektimin e të drejtave të grave. Duke e parë se si pandemia COVID-19 dhe një kulturë e përhaphur e mos ndëshkimeve kërcënon progresin e arritur në barazi gjinore dhe në luftimin e dhunës ndaj grave dhe vajzave, GSBGj bën thirrje për veprim të fuqishëm dhe vendimtar nga të gjitha institucionet relevante në luftën ndaj kësaj krize të paprecedentë.   Edhe para COVID-19, dhuna ndaj grave ka qenë një ndër shkeljet më të përhapura të të drejtave të njeriut, anembanë botës dhe në Kosovë. Menjëherë pas marrjes së masave për izolim, shkalla e rasteve të dhunës në familje të raportuara në polici u rrit për 22%, në muajt e parë të pandemisë.[1] Rrjedhimisht, përderisa pandemia vazhdon, ne nuk duhet t’a ulim mbrojtjen tonë ndaj “pandemisë në hije” të dhunës ndaj grave, pasi që studimet tregojnë se që nga fillimi i pandemisë, nivelet e dhunës në familje janë rritur ndjeshëm në të gjithë botën.   Grupi për Siguri dhe Barazi Gjinore iu bën thirrje të gjithë akterëve relevantë t’i përmbahen një agjende të përbashkët të të drejtave të njeriut, duke marrë parasysh nevojat dhe prioritetet e grave dhe vajzave si dhe mbrojtjen e tyre nga shkeljet e të drejtave të njeriut. Grupi për ...

Lexo më shumë

Lajmet e Fundit


07 December 2020

Përfaqësueset e ABGJ sot u takuan me Drejtoreshën e Shoqatës “Gratë për Gratë” Ilirjana Jaka-Gashi, ku u diskutua për punën që bënë kjo organizatë me qëllim të fuqizimit ekonomik te grave, pavarësimit dhe përmirësimit te pozitës së grave në shoqëri. Ndërsa, Kryeshefja Ekzekutive e ABGJ Edi Gusia, i njoftoj të pranishmet me planet dhe aktivitete qe janë duke u realizuar gjatë kësaj periudhe.

Lexo më shumë

25 November 2020

Me rastin e shënimit të 25 Nëntorit Ditës Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Gruas, Agjencia për Barazi Gjinore,  ka vazhduar  fushatën e 16 Ditëve të Aktivizmit me ndriçimi e Ndërtesës së Qeverisë - Zyrës së Kryeministrit me simbolin e kordeles së bardhë dhe ngjyrën portokalli.    Fushata e 16 Ditëve të Aktivizmit është fushatë botërore që organizohet çdo vit. Fushata fillon me 25 Nëntor, eshte e  njohur si Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Gruas dhe përfundon me 10 dhjetor, Ditën e të Drejtave të Njeriut. Çdo vit përmes fushatës bëhen thirrje për veprime globale për të rritur ndërgjegjësimin në mbarë botën për parandalimin dhe eliminimin e dhunës ndaj grave e vajzave. Simboli i fushatës është kordelja e bardhë, ndërsa ngjyra zyrtare e fushatës është portokallia qe simbolizon një të ardhme të ndritshme dhe një botë të lirë pa dhunë ...

Lexo më shumë

25 November 2020

ABGJ hap zyrtarisht fushatën e 16 Ditëve të Aktivizmit, me nënshkrimin e marrëveshjeve me institucionet e arsimit parashkollorë privatë dhe me kopshtet e regjistruara si OJQ Me rastin e hapjes së Fushatës së 16 Ditëve të Aktivizimit, Ditës Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Gruas, Agjencia për Barazi Gjinore në kuadër të Zyrës së Kryeministrit, nënshkruajti marrëveshjet me përfitueset e fondit “Mbështetje financiare të institucioneve të arsimit parashkollorë privatë dhe të regjistruara si OJQ” –Masa 10. Programi për Rimëkëmbje Ekonomike 2020. Me këtë rast Kryeshefja Ekzekutive e Agjencisë për Barazi Gjinore, Edi Gusia theksoi se vlera totale e pakos për rimëkëmbjen ekonomike për Agjencinë për Barazi Gjinore është 1 milion euro, dhe janë 115 çerdhe private në nivel të Kosovës që kanë përfituar nga kjo ndihmë. Sipas Kryeministrit të Republikës së Kosovës Avdullah Hoti, është fakt që kemi diferenca të mëdha gjinore në tregun e punës, që shkojnë në 1 ...

Lexo më shumë

Publikimet


Video


Evente


Top